Unda camping har ny arrendator – men upphandlingen överklagas!

Efter mer än två decennier med samma hyresgäst har Unda Camping valt en ny ägare till 2023. Förvärvet av den nya företagaren är nu genomfört men har utmanats av Anders Engström, vars företag inte gillar uppgörelsen med kommunen.
– Vi tyckte bara att det var för jävligt att det inte skulle vara så här, säger han.

Det har pratats mycket om Camping Undas framtid de senaste åren, då bandet måste rullas tillbaka till maj 2020 då kommunen äntligen avbröt en potentiell kontraktsförlängning med en hyresgäst som drivit campingen sedan 2001. inte.
Detta kom efter upprepad kritik mot bristen på underhåll, och sommaren 2019 fann kommunala inspektörer att anläggningen gav ett ”allmänt rörigt intryck”.
Affären löpte dock inte ut förrän vid årsskiftet 2023, vilket tillåter samma hyresgäster. att fortsätta driva Unda, som ofta beskrivs som en potentiell pärla i ett samhälle.
Samtidigt arbetar kommunen med en vision för framtiden och ställer krav på nya entreprenörer. Samhällets vision för upphandling fokuserade på att campingplatser uppgraderas generellt så att både turister och Uddevalla bor ska ha anledning att besöka året runt i framtiden.
Därför vill kommunen, förutom nödvändiga renoveringar, att nya hyresgäster investerar i familjeaktiviteter, evenemang, bättre tillgänglighet och hållbarhet..
– Framtida entreprenörer har gott om plats för tomt utveckling som en del av priset. Men det måste göras i dialog med samhället, sa fastighetsförvaltaren Peter Fridlund i somras.
– Vid valet av hyresgäst sa han att tre delar är mest viktigt: utföraren, affärsplanen och intervjun.

Unda Camping har fantastisk möjlighet

Gemenskapen fick totalt nio kvalificerade bud från företag som ville verka, och en vinnare har nu identifierats.

 • Det här är förstås väldigt roligt. Efter år av planering och drömmar, säger Knut Lake, som driver BTL AB, ett prisbelönt företag med åtta anställda.
  Även om företaget är relativt nytt, driver Tjörns Golfrestaurang samt cateringmatlådor för livsmedelsföretag, säger Knut Lake att han redan har ”25 års erfarenhet av restaurang- och besöksnäringen”, förklarar han.
  är i grunden kock och har erfarenhet av två Michelin restauranger.
  – Jag har varit utomlands i 22 år och har drivit 5 olika restauranger i Oslo. Men vill man inte stå i den tuffaste delen av stadskärnan är det här det perfekta tillfället, säger han.

Nådde inte kredit kraven

Kommunala förfrågningsunderlag ställer vissa krav på anbud för att betraktas som anbudsgivare, bland annat att entreprenören är ”i sådan ekonomisk och finansiell ställning att han kan utföra entreprenaden”.
En rating på minst 40 från kreditupplysningsföretaget Creditsafe krävdes för att uppfylla detta krav, men BTL AB fick inte denna poäng efter det första årsbokslutet i minus när aktiekapitalet var uttömt.
Kravet på 40-betyg är dock inte obligatoriskt om företaget har en garant för att säkerställa att det har nödvändiga ekonomiska resurser och är berättigat till BTL-upphandling.

 • Du har vunnit budet. Eftersom vi är ett nystartat företag har vi bara ett bokslut. Ja, våra finansiella rapporter var negativa, men vi återställde dem. Framför allt har vårt nya kontrakt med Coop gett oss mycket. Men eftersom han bara har varit i företaget i ett och ett halvt år och bara har en uppsättning lovande konton kan han inte bli mycket bättre, säger Knut Lake.
  Uddevalla kommun ledare Malin Krantz, som skrivit under beslutet att tillåta BTL att driva Unda Camping, sa att samhället inte har några invändningar så länge budet är berättigat enligt reglerna i upphandlings dokumenten. Framgångsrika entreprenörer har inte uppnått utvärderingen av upphandlings dokumenten men har uppgett att de kan fullfölja kontraktet. De uppfyller de krav vi ställer, så vi är nöjda, säger samhälls ledare.

Kritiken – Det här är för jävligt

Ett av de åtta andra bud som ligger närmast BTL i kommunens värdering var Uddevallaentreprenören Anders Engströms. Med ekonomiskt stöd från Magnus Rodin, ägare till Rodins Marin, hade han stora förhoppningar om att hans bud skulle vinna Unda-verksamheten.
Han ansöker nu om att få kommunens beslut omprövat i Förvaltningsrätten och hävdar att BTL ska jävigas från att döma eftersom bolaget går på minus. Det hävdar att budet godtyckligt nedgraderats av kommunens tjänstemän. Alla kvalificerade anbudsgivare och intervjuer kommer att utvärderas.

 • Som jämförelse gav jag samma svar som det vinnande budet, men noterade ändå poängen. Vi tyckte bara att det var för dåligt, säger han, något sådant får inte hända.
  Det stämmer också att kommunens utvärderingsrapport fann att Anders Engströms skriftliga plan var i linje med kommunens vision om att skapa en campingplats för alla. Familjer, barn, ungdomar, seniorer, pensionärer.
  ”Under samtalet stod det dock klart att företagaren hade för avsikt att skapa en campingplats för en grupp
  40-åringar.”
 • Behövs specificera kategorin som ska annonseras. Men vår bild kvarstår att läger ska vara för alla, säger Anders Engström.

Han och hans stödjare hade stora planer på att investera mer än 100 miljoner i renoveringar och underhåll under de kommande 15 åren, men han säger att det inte finns några utsikter till en rättegång i administrativ domstol nu.

 • Det finns inget hopp. Jag tyckte det var synd att något sånt här hände.
Unda camping har ny arrendator – men upphandlingen överklagas!
Rulla till toppen