CAMPING NYTT

Nyregistreringen av husbilar ökar kraftigt i juli – husvagnar fortsätter att återhämta sig

Nyregistreringen av husbilar är fortsatt stark och ökade med hela 37% i juli månad jämfört med samma månad för ett år sedan. Denna kraftiga ökning pekar på en fortsatt stark efterfrågan på mobilt boende, särskilt under sommarmånaderna. Sett till helåret ligger husbilsregistreringarna på samma nivå som förra året. Samtidigt visar nyregistreringen av husvagnar tecken på återhämtning efter en svag start på året.

Stark utveckling för husbilar

I juli 2024 registrerades 403 nya husbilar, vilket är en ökning med 37% jämfört med 294 registreringar i juli 2023. Trots att det totala antalet nyregistreringar under kalenderåret 2024 (1 818) ligger något under motsvarande period 2023 (1 828), visar denna lilla minskning på endast 0,55% att husbilsmarknaden håller sig stabil.

Per Nilsson, ordförande i Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund, kommenterar:

  • De signaler vi får om en minskad inflation och förmodade räntesänkningar gör att fler vågar investera. Vi får också mycket positiva signaler om ett fantastiskt intresse och välbokade campingplatser över hela Sverige.

En betydande faktor som kan ha bidragit till den ökade nyregistreringen av husbilar är förslaget att avskaffa malusskatten. Detta har sannolikt gjort investeringar i husbilar mer attraktiva för många konsumenter.

Återhämtning för husvagnar

Nyregistreringen av husvagnar har varit en berg-och-dalbana under året. Under de första månaderna av 2024 var nedgången för husvagnar över 40%. Men efter några starka sommarmånader har denna nedgång nu minskat till 19,81% jämfört med samma period förra året.

I juli 2024 registrerades 219 husvagnar jämfört med 231 samma månad året innan. Totalt har 1 154 husvagnar registrerats hittills under 2024, jämfört med 1 439 under samma period 2023.

Per Nilsson fortsätter:

  • Husbilarna fortsätter att stärka sin position, mycket talar för att förslaget att avskaffa malusskatten har haft en stor betydelse för nyregistreringen. Nu laddar branschen för årets stora mässa på Elmia då nästa års modeller kommer premiärvisas för första gången.

Förväntningar inför Elmia-mässan

Branschen ser nu fram emot årets stora husvagns husbilsmässa Elmia Jönköping. Detta evenemang, som är Nordens största i sitt slag, erbjuder en plattform för att visa upp de senaste modellerna och tekniska innovationerna inom mobilt boende. Mässan kommer att vara en viktig indikator på marknadens framtida utveckling och ge tillverkare och konsumenter möjlighet att nätverka och dela insikter.

Slutsats

Nyregistreringen av husbilar och husvagnar ger en tydlig bild av en marknad i förändring. Trots ekonomiska utmaningar och en initial nedgång i husvagnsregistreringar, visar de senaste siffrorna en positiv utveckling och återhämtning. Med minskad inflation, potentiella räntesänkningar och ökade investeringar i mobilt boende, verkar framtiden ljus för husbils- och husvagnsmarknaden i Sverige.

För dem som är intresserade av att investera i en husbil eller husvagn, erbjuder de kommande månaderna, särskilt med Elmia-mässan i sikte, en utmärkt möjlighet att utforska nya modeller och göra välgrundade beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *