Drottning Öda

Drottning Öda – ställplatser

Hitta hit nu

Össby 208

38664 Degerhamn
0730644016
hakan.droda@gmail.com
Webbplats

Drottning Öda’s Paradis: En smakupplevelse på Öland

Historien bakom Öda

Drottning Öda är inte bara ett namn på en ställplats på Ölands östra sida, nära byn Össby i Degerhamns kommun. Hon är en historisk figur från 600-talet vars sägen binder henne till denna plats. Enligt legenden blåste drottningens fartyg in till Ölands kust under en storm och strandade i Össby. Här lade hon grunden för ”Ödas by”, som byggdes upp innan hon fortsatte sin resa till Ryssland.

Ställplatsens förvandling

Ställplatsen, som existerat i några år nu, kanske inte imponerar med sitt geografiska läge; den ligger en bit från vägen och saknar sjöutsikt. Men den har en annan dragning. Under mitt första besök, vid ställplatsens början, introducerade Håkan mig till platsen och talade entusiastiskt om sina visioner för en krog – trots att allt då mest liknade ett öde skjul. Två år senare, vid mitt återbesök, var krogen en realitet.

En kulinarisk skatt på ön

Det som verkligen sätter Drottning Öda’s ställplats på kartan är dess kulinariska erbjudande. Drivna av Håkan och Annie, ett par med djup erfarenhet från krogvärlden, har krogen blivit en måste-besöka plats på Öland. Med 17 år bakom sig som ägare av Kisa värdshus, bringar duon en passion för mat till Öda. Menyn, rik med lokalproducerade råvaror, har blivit något av en snackis. Och med Håkan oftast i köket, förstärkt med flera kockar under högsäsong, är det ingen överraskning att fler och fler husbilsturister söker sig till detta kulinariska paradis på ön.

Ord sprider sig snabbt

Håkans insikt är tydlig: ryktet om deras exceptionella mat har spridit sig genom mun till mun-metoden. Och när ryktet är så gott, behöver ställplatsen inte luta sig på sjöutsikt för att locka besökare.

Beskrivning

Två kilometer söder om Eketorp. På väg 925 sydöstra Öland

Faciliteter

✅El

✅Toaletter

✅Tillgång till dusch

✅Dricksvatten

✅Tillgång till Wifi

✅Latrintömning

Information

Antal ställplatser: 18 st
Antal med elektricitet: 8 st
Säsong: April-Oktober