CAMPING MAGAZINE

Svenska folkets val: Sveriges vackraste väg är korad!

I en omröstning där svenska folket fick säga sitt, vilken väg anser de vara landets vackraste? Denna fråga ställdes av återförsäljaren Mr Fritid i samarbete med allmänheten. Och topplaceringen gick till E4 Vätterleden, den pittoreska sträckan mellan Gränna och Jönköping.

”Vi är stolta över att gratulera Vätterleden till att ha blivit utsedd till Sveriges vackraste väg. Den förtjänar verkligen denna ära. Med sina oslagbara utsikter över Vättern har den tjusat många förbiåkande i över sex decennier”, berättar Örjan Flink, VD för Mr Fritid.

Men omröstningsresultaten visade också något intressant: beroende på var i Sverige man bor, varierade preferenserna för vilken väg man ansåg vara den vackraste.

Vätterleden vann, men det var en hård kamp om förstaplatsen. Med 13 procent av rösterna låg den bara en aning före Höga kusten-slingan med 12 procent, och kustvägen på Österlen med 11 procent. Vår geografiska placering i landet har tydligt stor påverkan på vår uppfattning om skönhet.

”Det understryker den regionala stoltheten men också hur mycket vi svenskar värdesätter våra lokala pärlor. Även om vi älskar att utforska andra delar av landet, har vi ett speciellt band till vår hemtrakt”, tillägger Örjan.

Sveriges Topp 10 Vackraste Vägar:

  1. Vätterleden, Gränna-Jönköping (E4)
  2. Höga kusten-slingan, Ullånger-Höga kustenbron (E4)
  3. Kustvägen Österlen, Brösarp-Ystad (Väg 9/Kustvägen)
  4. Kustvägen Bohuslän, Smögen-Tanumshede (väg 174/163)
  5. Ölands gamla kustväg, Äleklinta-Byrum
  6. Fårö runt
  7. Vildmarksvägen, Vilhelmina-Strömsund (väg 342)
  8. Tällbergsvägen, alternativ sträckning till väg 70 via Tällberg mellan Leksand och Rättvik
  9. Flatruetvägen, Härjedalens fjällplatå
  10. Norgevägen, Kiruna-Riksgränsen (E10).