CAMPING MAGAZINE

Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats?

Den här frågan dyker upp ofta för redaktionen, särskilt under en pandemi. Många köper husvagn eller husbil när de inser den stora möjligheten att resa långt och ändå stanna hemma. Låt oss avslöja några myter och ge några bra förslag.

Campingplatser behöver absolut ingen förklaring, men för många kan begreppet campingplatser fortfarande vara lite osäkert. Det är en lite ”hemgjord” översättning av det tyska ordet Stellplatz, som ibland förekommer även i Sverige. Dessa används främst som husbilsboende, ungefär som en passagerarhamn för fartyg. Med tiden har dock många av dem också valt en ställplats, där man ofta kan stanna mer än en natt. Det är viktigt att påpeka att reglerna för webbplatsen bestäms av personerna som driver anläggningen. Ibland kan även kommunala beslut vara giltiga. Det finns ingen lag om vilka tjänster som ska tillhandahållas, vem som är välkomna eller hur länge du får stanna på platsen. Att husvagnar ofta är uteslutna är för det mesta utrymmesbristen.

På parkeringar, där det finns servicebyggnader, blir det också allt vanligare att du betalar för parkering vid en automat och får en kod på ditt kvitto. När det kommer till campingplatser är det såklart samma sak, det finns inga lagar om vad de ska erbjuda. Precis som när du bor på hotell ska du följa de regler som gäller för respektive anläggning. Det finns många campingplatser som tillhör branschgruppen SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagare, men medlemskap betyder inte att en camping blir bättre eller sämre än någon anläggning som inte tillhör gruppen. De flesta svenska campingplatser omfattas dock inte av SCR. Inget särskilt campingkort krävs på någon svensk camping, men du bör kunna legitimera dig. Naturligtvis vill campingen, precis som hotell, i händelse av en olycka veta vem som bor på plats.