CAMPING MAGAZINE

Vad hände med Kärrasands camping?

Jag bor själv i Värmland, men blev vid midsommar 2019 inbjuden till Kärrasand campiing för första gången. Jag har aldrig riktigt lärt känna alla människor tidigare som skaffar en husvagn och väljer att ställa upp den på ett ställe. Mitt första besök på Kärrasand camping gjorde att jag direkt uppskattade charmen och blev kär i campingen. Det året hände något nästan varje helg. Jag blev inbjuden av min bror som bor i Växjö och vi sov med hans vänner som nu är mina bästa vänner också. Kom hit sex gånger sommaren 2019. Under 2020 rasar epidemin, som vi alla vet, och inte mycket har hänt. Det spelar dock en mindre roll eftersom det fortfarande är samma människor som bor på campingen och samma personer som driver den. Mycket bra, jag minns inte hur många besök den sommaren, men de var märkbart fler och en del varade längre än helger.

2021 valde jag och min bror att investera i en egen husvagn och sätta upp en säsong. Jag hade turen att vara på plats i totalt cirka tre månader i somras, och det finns några evenemang att gå på. I höstas fick vi plötsligt veta att Vemboö Bygdegårdsförening hade valt att anta ett nytt anbud snarare än att förnya hyresavtalet med den dåvarande hyresgästen. 2022 har det lett till att nykomlingar driver camping och allt är inte vad det brukade vara. Jag ställde en fråga på Vemboö Bygdegårdsförenings Facebooksida vad som väntar och svaret blev att de nya hyresgästerna i princip skulle driva campingen som tidigare, men med färre möjligheter att dansa. Så efter bara halva säsongen blev katastrofen verklighet. Det första som händer när det står klart att det kommer nya hyresgäster är att de flesta som tidigare haft säsongsplatser väljer att flytta till andra campingplatser. Vi valde dock att stanna och ge nya hyresgäster en chans.

Än så länge kan jag lugnt säga att det är en stor besvikelse. Från och med idag 2022-07-09 finns det ingen mat att köpa. Nu finns det korv och pommes frites, men inte vanlig korv för oss svenskar, utan allt som erbjuds är tyskt. Det finns inget alkoholtillstånd så som vi har gjort många gånger tidigare år går det inte längre att gå in och sätta sig och ta några öl. Hittills har det inte varit någon aktivitet eller dans. Det är nog i slutet av juli, men det arrangerades inte av campingen själv. Den nya hyresgästens välkomstbrev utlovar ett barnevenemang, som också är helt frånvarande.

Vi som har säsongsplats har samlas nu och skriver ett brev till föreningen och ber om svar på deras tankar för de närmaste åren. Det var definitivt avgörande för om vi stannade eller letade efter andra campingplatser för att köa. En av oss pratade med föreningens ordförande idag, och det var ett samtal som inte blev något. Hon lovade att ta upp vårt klagomål vid nästa styrelsemöte, men tonen verkade vara att de mer eller mindre inte brydde sig om om våra kryddor stannade. De som fortfarande äger fastigheten som campingen ligger på verkar inte svara på våra förhoppningar om ett bättre nästa år. Vi känner oss känsliga inför framtiden, oförmögna att förstå hur föreningen har valt att helt förstöra ryktet för de få rekreationsläger som byggts upp under åren.