CAMPING MAGAZINE

Bra att veta innan du bokar campingplats

Att boka en campingplats kan verka som en enkel uppgift, men det finns många faktorer att tänka på för att säkerställa att din campingsemester blir så trevlig och avkopplande som möjligt. Oavsett om du är en erfaren campare eller nybörjare, finns det alltid nya tips och insikter att lära sig. I denna artikel kommer vi att utforska viktiga aspekter som att välja campingplatser med el, fördelarna med ställplatser för husbilar, barnvänliga campingar, och mycket mer.

Campingplatser med el

Att ha tillgång till el på campingplatsen kan göra din vistelse betydligt mer bekväm. El gör det möjligt att ladda mobila enheter, använda elektriska köksapparater och till och med koppla in en värmefläkt för att hålla värmen under kalla nätter. Många campingplatser i Sverige erbjuder elanslutningar för en liten extra avgift. Detta är särskilt fördelaktigt under den svenska sommaren när nätterna kan vara oväntat kalla. Att välja en plats med el kan därför förbättra din campingupplevelse avsevärt.

Att hitta campingplatser med el är ganska enkelt. De flesta stora campingplatser erbjuder dessa faciliteter, och det framgår oftast tydligt i deras beskrivningar online. När du bokar, se till att specificera att du vill ha en plats med el för att undvika besvikelser vid ankomst. Om du är osäker kan du alltid ringa och fråga campingplatsen direkt.

Ställplatser för husbil

Husbilar erbjuder en fantastisk frihet och flexibilitet under resan. Förutom vanliga campingplatser finns det också speciella ställplatser för husbilar. Dessa platser är ofta billigare och kan vara belägna på natursköna platser eller nära stadskärnor. Skillnaden mellan ställplatser och traditionella campingplatser är att ställplatserna oftast har färre faciliteter. Det betyder dock inte att de inte är värda att överväga. För de som vill ha snabb tillgång till naturen och inte behöver alla bekvämligheter, är ställplatser ett utmärkt alternativ.

För barnfamiljer kan det dock vara mer praktiskt att välja en campingplats med fler faciliteter. Många campingar erbjuder lekplatser, pooler, och organiserade aktiviteter som kan hålla barnen underhållna och ge föräldrarna lite välbehövlig vila.

Barnvänliga campingar

Att resa med barn kräver lite extra planering, men som tur är finns det många barnvänliga campingplatser i Sverige. Dessa platser är utrustade med lekplatser, minigolf, och andra lekredskap som kan hålla barnen aktiva och engagerade. Större campingplatser erbjuder ofta också ledarledda aktiviteter, barnpooler, och ibland till och med skateparker.

När du väljer en barnvänlig camping, är det viktigt att kontrollera vilka specifika aktiviteter och faciliteter som erbjuds. Många campingplatser har sina egna hemsidor där du kan få detaljerad information om vad som finns att göra. Att läsa recensioner från andra barnfamiljer kan också vara en bra idé för att få en uppfattning om hur bra platsen passar dina behov.

Campingplatser med pool

Sommaren i Sverige kan vara oberäknelig, och det är inte alltid garanterat att vädret tillåter bad i sjöar eller hav. Därför kan en campingplats med pool vara ett perfekt alternativ. Uppvärmda pooler säkerställer att du och din familj kan bada oavsett väder. Vissa campingplatser erbjuder tillgång till poolen som en del av dygnsavgiften, medan andra kan ta ut en extra avgift.

Förutom pooler kan vissa campingplatser även erbjuda badtunnor eller jacuzzier som kan hyras per timme. Detta ger en extra nivå av lyx och avkoppling, särskilt efter en lång dag med aktiviteter. När du letar efter campingplatser med pool, se till att kolla upp poolens öppettider och eventuella regler som gäller för användning.

Campingstuga

För de som föredrar lite mer komfort och skydd från vädret kan en campingstuga vara det bästa alternativet. Många campingplatser erbjuder stugor i olika storlekar och standarder. En campingstuga har oftast enklare standard än en fjällstuga, men erbjuder ändå grundläggande bekvämligheter som sängar, bord, och ofta en liten kökshörna.

Campingstugor är särskilt bra för familjer eller grupper som vill ha en gemensam bas utan att behöva sätta upp och ta ner tält varje dag. Det finns stugor i alla former och storlekar, från små enkla bodar till större stugor med flera rum och bättre utrustning. När du bokar en stuga, var noga med att kontrollera vad som ingår i priset och vad du eventuellt behöver ta med dig själv, såsom sängkläder och matlagningsutrustning.

Bokningsprocessen för camping

Att boka en campingplats har blivit mycket enklare med hjälp av digitala plattformar. Många campingplatser erbjuder onlinebokning där du kan välja din plats och betala direkt. För att säkerställa att din bokningsprocess går smidigt, följ dessa tips:

 1. Boka tidigt: Populära campingplatser kan bli fullbokade snabbt, särskilt under högsäsongen. Att boka i god tid ökar chansen att få din önskade plats.
 2. Läs recensioner: Andra campares erfarenheter kan ge värdefull insikt i platsens för- och nackdelar.
 3. Bekräfta bokningen: Se till att du får en bekräftelse på din bokning via e-post eller SMS och ha denna tillgänglig vid ankomst.

Utrustning och förberedelser

Att vara väl förberedd är nyckeln till en lyckad campingresa. Här är en grundläggande packlista för camping:

 • Tält eller husbil
 • Sovsäckar och liggunderlag/madrasser
 • Kökstillbehör (kök, brännare, kastruller, bestick)
 • Mat och dryck
 • Kläder efter väder
 • Hygienartiklar
 • Ficklampa och batterier
 • Första hjälpen-kit

Att packa rätt utrustning och kläder kan göra stor skillnad i hur trevlig din campingupplevelse blir. Kontrollera väderprognosen i förväg och anpassa din packning därefter. Att ha en plan för måltider och veta vad du behöver för att laga mat utomhus kan också spara tid och besvär.

Säkerhet på campingplatsen

Säkerheten på campingplatsen bör alltid vara en prioritet. Här är några säkerhetstips att ha i åtanke:

 • Brandsäkerhet: Ha alltid en brandsläckare eller brandfilt tillgänglig. Var noga med att följa campingplatsens regler för eldning och grillning.
 • Personlig säkerhet: Lås alltid ditt tält eller din husbil när du lämnar platsen. Ha värdesaker utom synhåll och använd gärna en kassaskåp om det finns tillgängligt.
 • Första hjälpen: Ha alltid ett första hjälpen-kit redo och vet var närmaste sjukvårdsinrättning finns.

Genom att vara medveten om dessa säkerhetsaspekter kan du njuta av din campingsemester med större trygghet.

Regler och etikett på campingplatser

Att följa regler och visa hänsyn till andra campare är viktigt för att alla ska kunna njuta av sin vistelse. Vanliga regler inkluderar tystnadstider, att hålla platsen ren och att respektera avståndet till andra tält eller husbilar. Visa hänsyn genom att hålla ljudnivån nere, särskilt på kvällen och natten.

Campingetikett innebär också att vara vänlig och hjälpsam mot dina campinggrannar. Att erbjuda hjälp med att sätta upp tält eller dela med sig av information om området kan göra din campingupplevelse mer social och trevlig.

Miljövänligt campande

Att campa miljövänligt handlar om att minimera sin påverkan på naturen. Här är några tips:

 • Packa ut det du packar in: Ta med all ditt skräp och lämna platsen renare än du fann den.
 • Använd miljövänliga produkter: Välj biologiskt nedbrytbara tvättmedel och återanvändbara behållare.
 • Spara på resurser: Var sparsam med vatten och el, och undvik onödig användning av motorfordon.

Att campa miljövänligt är inte bara bra för naturen, det skapar också en mer genuin och njutbar upplevelse.

Säsongsmässiga campingtips

Sommarcamping: Under sommaren är det viktigt att ha solskydd, myggmedel och tillräckligt med vatten. Var förberedd på snabba väderomslag och ha alltid en plan B om vädret inte samarbetar.

Vintercamping: För vintercamping är det avgörande att ha rätt utrustning, såsom varma sovsäckar, isolerande liggunderlag och kläder som lager på lager. Att veta hur man håller sig varm och torr kan göra skillnaden mellan en utmanande och njutbar upplevelse.

Matlagning på campingplats

Att laga mat på campingplats kan vara en rolig del av upplevelsen. Här är några tips och recept:

 • Utrustning: Ha ett portabelt kök, brännare, och tillräckligt med bränsle. En kylväska kan hålla mat fräsch längre.
 • Recept: Enkla rätter som pastarätter, grillade grönsaker och wraps är lätta att förbereda och tillaga. Förbered ingredienser hemma för att spara tid på plats.

Resurser och faciliteter på campingplatser

Campingplatser erbjuder olika faciliteter som duschar, toaletter, tvättmöjligheter och kök. Att utnyttja dessa resurser kan göra din vistelse mer bekväm. Kontrollera i förväg vilka faciliteter som finns tillgängliga på den campingplats du planerar att besöka.

Naturupplevelser på camping

En av de största fördelarna med att campa är den nära kontakten med naturen. Utforska lokala vandringsleder, paddla kanot, eller bara njut av att vara ute i det fria. Campingplatser är ofta belägna nära vackra naturreservat och sevärdheter, så det finns mycket att upptäcka och uppleva.

Att campa med husdjur

Om du planerar att ta med ditt husdjur på camping, se till att välja en campingplats som tillåter husdjur. Många platser har speciella områden för husdjur och kan även erbjuda faciliteter som hundduschar. Att ha med husdjur innebär också extra ansvar, så se till att ha med allt ditt husdjur behöver för en bekväm vistelse.

Nödåtgärder på camping

Det är viktigt att vara förberedd för eventuella nödsituationer när du campar. Vet var närmaste sjukhus eller sjukvårdsinrättning finns och ha alltid en plan för hur du snabbt kan ta dig dit. Ha nödnummer och kontaktinformation till campingplatsens personal lätt tillgänglig.

Kostnader för camping

Kostnaderna för camping kan variera beroende på plats och faciliteter. För att spara pengar, överväg att campa under lågsäsong, boka i förväg, och jämföra priser mellan olika campingplatser. Många campingplatser erbjuder också rabatter för längre vistelser eller medlemskap i campingorganisationer.

Fördelar med att campa i Sverige

Att campa i Sverige erbjuder unika upplevelser, från midnattssol i norr till skärgårdens skönhet i söder. Sverige har ett välutvecklat nätverk av campingplatser med hög standard och goda faciliteter. Det är också ett tryggt land att resa i, med en välfungerande infrastruktur och tillgång till hälso- och sjukvård.

Camping i Sverige ger möjlighet att komma nära naturen, uppleva olika landskap och delta i en mängd friluftsaktiviteter. Oavsett om du föredrar att tälta, bo i husbil eller hyra en stuga, finns det något för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *