CAMPING MAGAZINE

Camping i Skåne: En unik upplevelse

Skåne, Sveriges sydligaste landskap, erbjuder en unik blandning av stadspuls och naturens lugn, vilket gör det till en idealisk plats för camping. Med sitt varierade landskap, från böljande fält och djupa skogar till kustlinjer och pittoreska byar, lockar Skåne både naturälskare och de som söker kulturella upplevelser. Här kan du njuta av natursköna vyer på dagen och ta en promenad genom charmiga städer på kvällen, vilket skapar en perfekt balans för din campingsemester.

Varför välja Skåne för camping?

Att välja Skåne som din campingdestination kommer med många fördelar. Regionen är känd för sitt milda klimat, vilket gör camping möjligt större delen av året. Skåne erbjuder också ett brett utbud av aktiviteter för alla åldrar, från vandring och cykling till besök på historiska platser och deltagande i lokala evenemang. Dessutom finns det många campingplatser med utmärkta faciliteter, inklusive elanslutningar, pooler, och bekväma stugor, vilket gör vistelsen både bekväm och minnesvärd.

Olika typer av camping i Skåne

I Skåne finns det campingmöjligheter som passar alla smaker och behov. Traditionell camping med tält eller husvagn är populär, men för de som söker lite mer komfort finns även glamping-alternativ där du kan bo i lyxiga tält med alla bekvämligheter. För husbilsägare finns det ställplatser på många platser runt om i Skåne, vilket gör det lätt att parkera och njuta av allt regionen har att erbjuda.

Aktiviteter i Skåne

Populära aktiviteter för campare

Skåne är fullt av aktiviteter som passar både äventyrliga campare och de som söker avkoppling. Här är några populära aktiviteter:

 • Hallands Väderö: En liten ö utanför Skånes kust som erbjuder fantastiska möjligheter för vandring, bad och naturupplevelser.
 • Svarta Bergen: Ett unikt utflyktsmål med dramatiska stenbrott och fantastisk utsikt.
 • Dressintur Broby-Glimminge: En spännande tur på gamla järnvägsspår som ger en unik insyn i Skånes landskap.
 • Skånes Djurpark: Perfekt för familjer, här kan du se nordiska djur i deras naturliga miljö.

Kultur och historia i Skåne

Förutom naturaktiviteter har Skåne också en rik kulturell och historisk bakgrund som är värd att utforska. Några höjdpunkter inkluderar:

 • Sofiero Slottsträdgård: En historisk trädgård med en mängd blommor och växter, samt det imponerande Sofiero slott.
 • Wanås Slott & Konstpark: En kombination av historiskt slott och modern konstpark, vilket gör det till en perfekt dagsutflykt.
 • Johannamuseet: Ett museum med en samling av gamla fordon, verktyg och föremål som berättar om livet i Skåne förr i tiden.
 • Ängelholms Flygmuseum: Ett intressant museum för flygentusiaster med en stor samling av historiska flygplan.

Camping i Nordvästra Skåne

Mölle och Kullaberg

Nordvästra Skåne erbjuder några av de mest dramatiska landskapen i regionen. Mölle är en gammal badort som lockar med sin pittoreska miljö och mysiga atmosfär. Kullabergs naturreservat, med sina branta klippor och vackra vandringsleder, är en favorit bland naturälskare. Här kan du vandra till Kullens fyr, en av Skånes mest imponerande utsiktsplatser.

Höganäs

Lite längre söderut ligger Höganäs, känd för sin keramiktillverkning och nu även för sina matupplevelser. Här kan du besöka Höganäs Saluhall, en marknad där lokalproducerad mat och dryck står i fokus. Saluhallen ligger i en gammal keramikfabrik, vilket ger en unik atmosfär.

Campingar i Nordvästra Skåne

Nordvästra Skåne har flera utmärkta campingplatser som erbjuder olika faciliteter och aktiviteter:

 • First Camp Mölle: Belägen nära Kullabergs naturreservat, denna familjevänliga camping har ett poolområde och aktiviteter som klättring och snorkling.
 • Lerbergets Camping: En vacker camping vid Öresunds strand, bara 2 km från Höganäs centrum. Här kan du campa vid stranden eller inne i skogen.
 • First Camp Råå Vallar-Helsingborg: Denna camping ligger nära Helsingborg och erbjuder en fantastisk utsikt över Ven och Danmark, perfekt för både barnfamiljer och par.

Ställplatser för husbilar

För husbilsägare finns det flera ställplatser i Nordvästra Skåne, inklusive:

 • Bläsinge Gård: Belägen vid Jonstorps Vandrarhem, denna ställplats erbjuder en lugn miljö på landsbygden.
 • Gunnestorps Stoppställe: Ligger i en ekskogsdunge utanför Jonstorp och erbjuder en avkopplande miljö.

Bjärehalvön

Bjärehalvön är en pärla i Nordvästra Skåne, känd för sitt gynnsamma klimat och sina vackra vyer. Här kan du njuta av allt från odlingslandskap till dramatiska klippor vid Hovs Hallar.

Camping i Båstad

Båstad, beläget vid Hallandsåsens fot, är en populär destination under sommaren. Här kan du njuta av sol, bad och ett livligt nöjesliv. Båstad Camping vid Hemmeslövsstrand erbjuder både traditionella campingplatser och ställplatser för husbilar.

Norra Bjärekusten och Hovs Hallar

Den norra delen av Bjärehalvön erbjuder några av de mest spektakulära klapperstensstränderna och utsiktspunkterna i Sverige. Här kan du också besöka Caravan Club Norrvikens Camping, som ligger vackert mellan Hallandsåsen och Laholmsbukten.

Camping i Torekov

Torekov är en av Sveriges mest populära sommarorter. Med sina kullerstensgator och rika kulturliv erbjuder Torekov en autentisk svensk sommarupplevelse. First Camp Torekov ligger vid Kattegatts strand och är perfekt för de som vill njuta av havet och magiska solnedgångar.

Södra Bjärekusten och Ängelholm

Den södra delen av Bjärehalvön och området kring Ängelholm erbjuder rika naturupplevelser och många campingmöjligheter:

 • Råbocka Camping: En familjecamping belägen vid kusten utanför Ängelholm, omgiven av sandskog och bara 300 meter från havet.
 • Solhälls Camping: En liten och lugn familjecamping 2,5 km öster om Ängelholms centrum.
 • Ställplats Föreningshamnen i Skälderviken: En ställplats nära badstranden med cykelavstånd till Ängelholm.

Österlen

Österlen kallas ofta för Skånes Provence och det är inte svårt att förstå varför. Med sina pittoreska byar, gårdsbutiker och fantastiska natur är det ett paradis för campare.

Kivik

Kivik är känd för sina äppelodlingar och är en populär destination året runt. Här kan du delta i Äppelblomssafari och besöka Kiviks Musteri, Sveriges första yrkesmässiga fruktodling.

Campingplatser på Österlen

Österlen erbjuder många havsnära campingplatser där du kan njuta av ett morgondopp:

 • Kiviks Camping: En charmig camping med närhet till både strand och byliv.
 • Vik Camping: En liten och lugn campingplats vid havet, perfekt för avkoppling.

Evenemang i Skåne

Skåne är hem för många återkommande evenemang som är värda att planera din campingresa kring:

 • Äppelmarknaden i Kivik: En årlig höjdpunkt där du kan njuta av lokala äppelsorter och andra delikatesser.
 • Sofiero Classic: En bilutställning vid Sofiero Slott som lockar bilentusiaster från hela landet.

FAQs

Vilka är de bästa campingplatserna i Skåne?

Skåne har många bra campingplatser, inklusive First Camp Mölle, Lerbergets Camping och Råbocka Camping.

Vad kan man göra i Skåne när man campar?

Det finns många aktiviteter i Skåne, från vandring på Kullaberg till att besöka Skånes Djurpark och utforska pittoreska byar på Österlen.

Är Skåne bra för familjecamping?

Ja, Skåne är utmärkt för familjecamping med många barnvänliga campingplatser och aktiviteter.

Finns det campingplatser med pool i Skåne?

Ja, flera campingplatser i Skåne, såsom First Camp Mölle, har poolområden.

Kan man campa med husdjur i Skåne?

Många campingplatser i Skåne tillåter husdjur, men det är alltid bäst att kontrollera detta i förväg.

Vilka är de mest populära evenemangen i Skåne?

Några populära evenemang inkluderar Äppelmarknaden i Kivik och Sofiero Classic.