CAMPING MAGAZINE

Camping i Sverige: Varför Vi Leder Europa

Historien bakom vår kärlek till camping


Sverige står stolt överst på listan över länder med flest husvagnar och husbilar per capita i Europa. Men vad har fört denna campingtrend till vårt land? En expert ger svar.

Sverige har en lång tradition av campingentusiasm. Ett tydligt tecken på detta är att svenskar toppar listan över de mest flitiga campingentusiasterna i Europa, närmast följda av Nederländerna och Danmark. Men vad ligger bakom denna nationella förkärlek?

Enligt en universitetslektor och socialantropolog vid Universitetet i Oslo, som har dykt djupt ner i campingens historia, kan detta fenomen spåras tillbaka till några kritiska historiska skeden.

– Sverige var pionjärer när det kom till att implementera längre, lagstadgade semestrar. Samtidigt var svenskar snabba på att adoptera bilkulturen, vilket möjliggjorde för dem att resa runt landet med lätthet, förklarar hon.

Decennierna på 60- och 70-talet var särskilt avgörande för campings popularisering i Sverige, särskilt bland arbetarklassen. Det var en tid då camping erbjöd en ny och spännande semesterupplevelse.

Natur och allemansrätten spelade också en central roll.

– Ägare till jordbruksmark och andra markägare skapade campingplatser i natursköna områden, vilket gav campare ett brett urval av platser att njuta av. Vår unika allemansrätt kan också ha varit en bidragande faktor till denna trend, tillägger hon.

Denna passion för camping har följt med genom generationerna.

– Många som växte upp under 70- och 80-talet och campade med sina familjer har fortsatt med denna tradition i vuxen ålder.

Idag är camping fortsatt populärt, särskilt bland äldre par vars barn har flyttat ut. Enligt experten kan campingens fortsatta popularitet i Sverige sammanfattas med två huvudkoncept: frihet och trygghet.

– Camping ger en känsla av samhörighet och gemenskap, i en avslappnad och bekymmerslös miljö, avslutar hon.

Europas Campingtopp:

  • 1. Sverige
  • 2. Nederländerna
  • 3. Danmark
  • 4. Finland
  • 5. Tyskland

Statistik från ECF, European Caravan Federation för år 2020.