CAMPING MAGAZINE

Hornborgasjön: Ett fågelälskares paradis

Hornborgasjön är inte bara känt för sina fascinerande tranor som lockar tusentals besökare varje vår, utan sjön är en magnet för naturälskare och fågelskådare året runt. Läs vidare för att upptäcka vad denna unika plats har att erbjuda.

Besökscenter vid Hornborgasjön

Nära Hornborgasjön finns två informationscentrum för besökare. Naturum Hornborgasjön, beläget på sjöns östra sida, är den största och ligger intill det charmiga Café Doppingen. På sjöns södra del hittar du Infocenter Trandansen, särskilt populärt under vårens traninvasion.

Båda centren erbjuder omfattande information om sjöns ekosystem, faciliteter som toaletter och parkeringsplatser, samt aktiviteter för barn. Vid Naturum Hornborgasjön kan du även träffa erfarna guider som kan ge insikter om områdets rika biodiversitet.

Tranor under hösten

När hösten nalkas blir Hornborgasjön återigen en samlingsplats för tranor. Skillnaden är att dessa majestätiska fåglar nu är mer reserverade, särskilt eftersom de flyttar tillsammans med sina ungar. För den bästa upplevelsen, besök Trandansen under skymningen. Där kan du bevittna flockar av tranor som anländer till sjön för att tillbringa natten stående i det lugna vattnet.

Från den 31 augusti kan du vid Naturum Hornborgasjön delta i guidningar om tranans fascinerande liv, tillgängliga från torsdagar till söndagar kl. 13.

Program och aktiviteter

Oavsett om du är en ivrig fågelskådare eller bara vill njuta av naturen, erbjuder Hornborgasjön en mängd aktiviteter och guidningar för alla åldrar. Programmet är fyllt med möjligheter att lära och utforska, och det bästa av allt – deltagande är kostnadsfritt!

Fågelskådning vid Hornborgasjön

Hösten är en tid då många fåglar påbörjar sin resa söderut, och Hornborgasjön är en viktig mellanlandning för dem. Här kan du skåda allt från färgglada änder till eleganta ägretthägrar. För den senaste informationen om vilka arter som har observerats vid sjön, besök hemsidan Artportalen där fågelskådare rapporterar sina observationer.

Kom och upplev naturens under vid Hornborgasjön!