CAMPING MAGAZINE

Politiker hotar husbils drömmen med ny skattepolitik

Varför hotar politikerna den svenska drömmen om husbilssemester med en orättvis skatteförändring? Denna oro delas av intressegrupperna i Husbilskampen, som eftersträvar en mer rättvis beskattning av husbilar.

Husbilssemester är för många svenskar synonymt med frihet. Med tanke på den svaga kronan och de senaste årens extremvärme kring Medelhavet, väljer fler att stanna närmare hem.

Men politikerna verkar ha andra planer. Nya skatteförslag skulle kunna innebära att husbilsägare betalar mellan 33 000 och 46 000 kronor årligen i skatt under bilens tre första år, beroende på dess modell.

Intressenterna bakom Husbilskampen – tillverkare, återförsäljare, campingvärdar, verkstäder och husbilsägare – står enade mot dessa skatteförändringar. Trots detta, har Skatteverket instruerat Transportstyrelsen att överväga en höjning genom att ändra den nuvarande beskattningsmodellen.

Enligt Husbilskampen, strider detta mot vad majoriteten av riksdagen tidigare har uttryckt. De kräver en rättvis skatt som är förutsägbar och långsiktigt stabil.

Husvagns- och husbilsbranschens riksförbund har även lämnat in en formell begäran till finansdepartementet, med hopp om att stoppa dessa förändringar.

Husbilskampen efterfrågar en skattemodell som reflekterar husbilens unika användning. Till exempel, 2021 körde en genomsnittlig husbil (personbil klass II) 539 mil, jämfört med 1490 mil för en dieseldriven bil (personbil klass I). Trots detta beskattas husbilen högre.

Två alternativa beskattningsmodeller föreslås:

  1. En baserad på den genomsnittliga årliga körsträckan för husbilar.
  2. En fast skatt för husbilar, likt den som används i många andra EU-länder, inklusive Tyskland.

Husbilen har genomgått många skatteändringar sedan 2010. Dessa förändringar har påverkat marknaden negativt, särskilt efter införandet av bonus-malus (2018) och WLTP-beskattning (2019).

Husbilskampen uppmanar till en mer förutsägbar skattepolitik, för att åter igen uppmuntra till investering i husbilssemestrar.

Om en riksdagsmajoritet enas kan miljontals svenskar fortsätta drömma om husbilssemestrar utan rädsla för att deras drömmar krossas av en oväntad skattefaktura.