CAMPING MAGAZINE

Köräventyr på Atlanthavsvägen: Ett naturunder i Norge

Mellan öar och hav: En kustväg utan dess like

Under vår resa genom Norge valde vi att utforska den berömda Atlanthavsvägen, som ofta prisas som en av jordens mest framstående sträckor. Efter en övernattning i den charmiga staden Kristiansund, kände vi en stark dragning till denna arkitektoniska bedrift. Så mycket att vi beslöt oss för att uppleva den inte bara en, utan två gånger!

Denna 8,3 kilometer långa sträcka, som sträcker sig från Vevang till Kårvåg, fungerar som en länk mellan de idylliska kustsamhällena mellan Molde och Kristiansund. Tack vare innovativ ingenjörskonst med broar och vägbankar över flera små öar, sammanlänkar Atlanthavsvägen dessa pittoreska platser på ett magnifikt sätt. Detta underverk är rättmätigt Norges näst mest populära turistmål.

Atlantens mäktiga närvaro

Det som särskiljer denna väg är dess intima närhet till Atlantens vågkraft. Under vår resa skänkte solen oss sitt värmande ljus och havet låg stilla, men man kan bara tänka sig den vilda skönheten under stormens grepp.

Ett leende inslag längs vägen var märket ”SMIL”, kompletterat med en leende figur, vilket vi ofta stötte på. Kanske en charmig touch av det norska vägverket för att sprida lite glädje?

Atlanthavsvägens födelse

Vägens existens har sina rötter i en tid då regionens fiskeindustri sökte förbättrade transportlösningar. Från dess första spadtag 1983, växte detta projekt snabbt till att bli en av Norges käraste turistdestinationer, invigd 1989. Med sina totala 36 kilometer av vacker körning, fortsätter den att förtrolla besökare från fjärran hörn av vår planet.