CAMPING MAGAZINE

Mysteriet med Prästens Badkar: En Sandvulkan eller Ett Badkar?

Spaningen efter sanningen om Prästens Badkar

Prästens Badkar, även känt som Rosenstenen, har länge varit ett ämne för debatt och spekulation. Är det verkligen en plats där en präst tog sina bad, eller kan det vara något annat helt och hållet? Vårt team försöker avkoda detta mysterium.

Efter att ha undersökt den unika rosenformade stenformationen är det svårt att föreställa sig att någon faktiskt skulle ha använt det som ett badkar. Med sin komplexa form, sina spetsiga ”kronblad” och den begränsade mängden vatten, kan det knappt tjäna som ett fotbad.

Fokus på geologi: En världsunik formation

Det som gör Prästens Badkar särskilt intressant är dess geologiska betydelse. Denna unika formation, belägen i fiskesamhället Vik på Österlen, står ensam i sitt slag globalt. Den steniga kustremsan bär på sina egna hemligheter, inklusive spår av det forntida fossilet Diplocraterion parallellum. Det tros att denna sandvulkan bildades för cirka en halv miljard år sedan när havsbotten var vulkaniskt aktiv. Österlen själv är hem till många liknande ”badkar”, men det är bara detta som är synligt för världen.

Herkomsten av ”Badkars”-sägnen

Historien säger att byns präst brukade bada i denna formation. Tyvärr ger dessa berättelser inte mycket detaljer om när eller vilken präst det var. Det har även framkommit uppgifter om att det verkliga ”badkaret” faktiskt kan vara beläget några hundra meter närmare Vik, där en bassängliknande formation med något som liknar en predikstol finns. Kanske var detta den mer sannolika badplatsen för byns präst.

Slutsatsen är att mysteriet kring Prästens Badkar kanske aldrig kommer att lösas helt, men det fortsätter att fascinera och dra till sig nyfikna besökare.