CAMPING MAGAZINE

Tömning av toakassetten hemma – Vad säger experterna?

Många husbilsägare undrar över det lämpliga i att tömma sin toakassett från husbilen eller husvagn i den vanliga hemtoaletten. Vilka regler gäller egentligen och hur påverkas avloppssystemet av kemikalierna i kassetten?

Swecamp beslutade att ta reda på svaret och vände sig till Västra Götaland kommun. Känd för sina många husbils turister.

Om du betalar VA-avgift för din privata toalett verkar det logiskt att du kan tömma din egen husbils kassett där. Så länge den bara innehåller kroppsliga avfallsprodukter, toapapper och standard toakemikalier. Han tillägger att detta borde vara självklart i vårt informerade samhälle.

Expert från kommunens VA-sektor, som instämde i att det är helt okej att tömma toakassetten i hemmets egna toalett.

Men han var tydlig med att detta tillstånd inte gäller alla toaletter. Det är absolut inte tillåtet att tömma kassetten i offentliga toaletter eller toaletter i servicebyggnader. Gör man det riskerar man att skada husbilsturismens rykte. Vid resande bör tömningen göras på särskilda tömningsplatser.”

Anledningen till förbudet är främst hygieniska skäl och gemensam trivsel snarare än att det i sig är olämpligt att tömma i en reguljär toalett. Ett praktiskt tips för den som tänker tömma hemma är att göra det stegvis och spola emellanåt för att undvika risken för blockeringar och obehaglig lukt.